Vervelende start 2020

Lieve mensen,

Zoals ieder jaar missen we de januari beurs van de Rikketik waar we altijd met plezier staan. De januari beurs missen is voor ons niets bijzonders, dat doen we al een kleine 10 jaar. Wie had echter kunnen vermoeden dat we door het vervelend Coronavirus waarschijnlijk pas weer in oktober zullen starten. Het hele seizoen qua beurs is dan uitgevallen. Van de kant van de regering is ieder groot evenement tot nu toe pas weer te realiseren in september. Ik denk dat een beurs in september en oktober niet haalbaar zal zijn en dat derhalve oktober onze eerst beursdag wordt. Wij, de iets ouderen, zijn wel wat gewend. Neemt niet weg dat we de gezelligheid missen.

In de tussentijd worden er echter regelmatig reparatie van stemvorkhorloges aangeboden.

Helaas moet ik daarbij constateren dat er steeds meer mensen op beurzen via het internet stemvorkhorloges aanschaffen, waarvan ze wisten dat het niet liep. Vaak houdt de verkoper zich dom en staat er in de advertentie dat de batterij leeg is, of gevonden in een la. Trap daar niet in! Als het horloge jaren in die la ligt met de batterij er nog in, kan uitgelopen zuur veel schade aanrichten. Een batterij plaatsen kan iedere horlogemaker. Als een stemvorkhorloge loopt is de aankoop al minder risicovol. Vaak is de electronica defect of het indexwheel. Dat zijn best dure componenten in een stemvorkhorloge. Je kunt bovendien ook niet zien of de datumring van het stemvorkhorloge goed functioneert. Je kunt niets testen en je komt er pas later achter een kat in de zak te hebben gekocht. Dan wordt goedkoop duurkoop! Twijfel je, geef dan een belletje. Ik ben niet te beroerd je met raad en daad bij te staan.

Overigens wat de datum ring betreft het volgende. Van een stemvorkhorloge van het type ESA, dus niet Bulova, mag je alleen handmatig schakelen als de wijzers tussen 17.00 uur en 20.00 uur staan. Doe je dat niet, dan loop je de kans dat de datum verzetting reeds aan de gang is en breken er tandjes af. Dat merk je pas een maand later als de ring niet meer automatisch verdraaid. Het horloge kan dan ook stil komen te staan doordat het afgebroken tandje op een vitale plek de boel blokkeert

Een volgend item waar u op moet letten als u een stemvorkhorloge van Bulova koopt met het caliber 214, meestal een space vieuw, is dat er alleen maar een 387 of een 394 batterij in geplaatst is. Ieder andere mag niet. Anderen passen wel qua diameter, maar zijn iets dikker. Ongeveer 14 dagen na het plaatsen van een verkeerde batterij breekt dan de platine van de electrocoil door te veel spanning. Er moet dan een nieuwe coil geplaatst worden en dat is een dure reparatie.

Rest ons, mijn vrouw en ik, u een fijne zomertijd toe te wensen met mooi weer. Velen van u hopen we in oktober weer te mogen begroeten op de Rikketik beurs!

Een goede gezondheid wensen we u van harte toe!

Ernst en Yvonne Benders.

47 gedachten over “Vervelende start 2020

Reacties zijn gesloten.