Wie is Ernst Benders?

Even over Ernst

In de begin jaren 80 bezocht ik een Rikketik beurs die nog in Geldermalsen werd gehouden. Ik woonde in het land van Maas en Waal. Ik repareerde vooral groot uurwerken, met name Friese klokken. Op die beurs ontmoette ik veel mensen die als hobby  het verzamelen van mechanische horloges hadden. Ook ik werd er door gefascineerd, waardoor ik opwindhorloges, zoals ik ze toen noemde, begon te kopen. Ik kocht meestal horloges die ik mooi van wijzerplaat vond.

Een oudere, inmiddels overleden man uit Vlaardingen, leerde mij kijken naar speciale dingen. Hij motiveerde mij om over te stappen naar waardevollere exemplaren en betere merken . Zo groeide ik langzaam in deze fascinerende horloge wereld.

Het meeste wat mij boeide waren echter stemvorkhorloges. Zelden of nooit werden er te koop aangeboden. Als er een enkele was, was het meestal een niet goed lopend horloge.

Ze waren gewoon niet in trek en het was natuurlijk geen geheel mechanisch horloge.

Toch lukte het mij om op een Rikketikbeurs een Omega stemvorkhorloge te kopen. Er was een kleinigheid in defect vertelde men mij :” de datumring schakelde niet helemaal goed meer…..” Meer niet. Lopen deed het soms  wel.

Ik had er geen benul van dat er geen onderdelen meer via Omega bestelbaar waren.

Ik kreeg het ESA stemvork kaliber in deze Omega, een 1250, weer aan het werken.

Het ESA kaliber werd behalve in Omega ook gebruikt door Eterna, Certina, Longines, Zenith, IWC. Baume & Mercier. Ook werd het in Titus, Movado en Rado gemonteerd in hun behuizingen.

Ik kwam in contact  met een man die bij Omega werkte en  daar stemvorkhorloges had gerepareerd. Omega had toen nog een reparatie afdeling in Limburg.

Als het atelier van Omega op zaterdagen gesloten was, mocht ik daar binnenkomen en leerde hij mij veel over het stemvorkhorloge van ESA. Hij deed dingen voor, demonteerde met mij samen wat werkjes en gaf mij vele tips. Hij voorzag mij ook van het toen nog voorhanden zijnde documentatie materiaal.  Later kocht ik twee prachtige speciale afstelapparaten voor stemvorkjes, de Delta en de Alitester.

Door jarenlang met dat kaliber bezig te zijn, weet ik inmiddels de zwakke en sterke punten.

Aan onderdelen te komen is tot op de dag van vandaag best wel moeilijk. Je moet er veel voor willen doen. Her en der zitten best nog oude voorraden, maar die mensen te vinden die ze hebben en willen wegdoen is een andere zaak.

Bovendien deed een zeer hardnekkig gerucht de ronde dat er problemen waren met de stroomvoorziening. Mensen geloofden niet dat in dit werkje gewoon een 1.5 volts batterijtje geplaatst kon worden. Er werden wat verhalen en prulproducten op de markt gebracht om van 1,5 volt naar 1.35 volt te gaan, wat totaal overbodig was.

Dat kwam mede omdat Bulova horloges nogal eens sterk reageerde als men een nieuwe batterij plaatste. Op dat moment begaf de elektra coil het. Dat is echter beslist anders bij een ESA werkje.

Regelmatig zocht ik via het blad van de Rikketik onderdelen van stemvorkhorloges te koop.

Ook kreeg ik onverwachte hulp van iemand die veel contacten had in Zwitserland. Daardoor lukte het steeds vaker om aan onderdelen te komen.

Zo kwam ik beter in de stemvorkonderdelen van ESA te zitten en later ook in die van Bulova.

Het repareren aan grootuurwerken werd steeds minder en het werken aan stemvorkhorloges breidde zich uit. Gelukkig heb ik door mijn contacten ook iemand gevonden die mij zo nu en dan helpt met het repareren aan Bulova stemvorkhorloges, zodat mijn gebied wat groter werd en ik meer mensen helpen kan.

Ik nam het besluit om op de Rikketik een tafeltje te huren om er te gaan staan met stemvorkonderdelen en horloges met het kaliber van ESA. Later breidde dat zich uit.

Het begon te gonzen ”er zijn weer stemvorkonderdelen”. Vele horlogemakers zegden mij toe hun oude stemvorkonderdelen aan mij te verkopen. Daar is helaas weinig of niets  van terecht gekomen.

Stilaan werden mij stemvorkhorloges ter reparatie aangeboden en begint het weer te herleven. Ik zie ook duidelijk dat er een waarde stijging aan de gang is.

Nu, na jaren repareren worden er gelukkig steeds meer horloges ter reparatie aangeboden.

Uit forums op het internet, en de vragen die mij per computer worden gesteld, merk ik dat er wat meer aandacht is voor stemvorkhorloges en het schitterende ESA uurwerk.

Als je de batterij niet laat uitlopen gaat een stemvorkhorloge jaren en jaren mee. Het kan echt mooi op tijd lopen, daar heb ik immers de afstelapparatuur voor en er zijn weer voldoende onderdelen om een tijdje vooruit te kunnen. Neemt niet weg dat onderdelen steeds welkom zijn!

Gelukkig zijn stemvorkhorloges bijna altijd te repareren, alhoewel chronografen toch wel wat moeilijker ligt, maar zoals je eerder hebt kunnen lezen heb ik voor dat type horloge ook weer wat materiaal weten in te kopen.

Meer dan 18 jaar hou ik mij nu bezig met stemvorkhorloges. Tja en ik zoek nog steeds onderdelen zodat ik kan blijven repareren…..  Onderdelen voor het 720 HZ horloge zijn nog steeds moeilijk verkrijgbaar, dus als iemand ze heeft….. contact mij dan  zodat ik andere mensen weer blij kan maken!

23 gedachten over “Wie is Ernst Benders?

Reacties zijn gesloten.