Space View Rage

BULOVA SPACE VIEW RAGE

Door: E.P.Benders December 2021

Enige tijd geleden is er op de televisie in het programma tussen kunst en Kitsch een Bulova Space View ter taxatie aangeboden. Het betrof een vierkant model horloge. Ik heb met verbazing gekeken naar de taxatie. Ik vond de prijsbepaling meer dan sterk overdreven, maar daar kan en mogen jullie, de lezers anders over denken. Omdat een dergelijke horloge op de TV werd getaxeerd op €1200 denkt iedereen daar kennelijk van te moeten profiteren, met name de handelaren in dergelijke horloges. In mijn ogen is deze taxatie absurd.

Ik denk dat voor een super mooi origineel exemplaar een prijs ergens tussen de €650 en €850 reëler is. Zit er dan nog een originele doos en de originele papieren bij, dan kun je wellicht een meerprijs moeten betalen. Nu ja, het blijft natuurlijk een kwestie van vraag van aanbod en wat iemand er voor over heeft cq meent ervoor te moeten vragen.

Het heeft in ieder geval ertoe geleid dat er plotseling veel meer Bulova’s Space View horloges ter reparatie worden aangeboden en er veel meer te koop staan. Vandaar nu dit verhaal voor wie het lezen wil.

Ook kon ik waarnemen dat er meer horloges op internet sites en veilinghuizen te koop werden aangeboden en dat de verkoop van dergelijke horloges de lucht in schoot qua aantal en prijs.

Beste mensen pas goed op want er zijn momenteel veel horloges die aangeboden worden die in werkelijkheid hun “horloge leven” niet als Space View zijn gestart. In mijn ogen zijn het neppers!

Over het algemeen kan gesteld worden dat een koper bij het kopen van een Bulova met een vierkante kast minder risico lopen. Dat is meestal wel een echte Space View. Bulova heeft immers geen stemvorkhorloge met een vierkante kast geproduceerd met een wijzerplaat.

Met de ronde exemplaren wordt erg vaak gerommeld. Ik wil jullie, de lezers, daarvoor waarschuwen. Vaak zie je dat in een doublé kast een uurwerkje zit waarvan de platines staalkleurig zijn . Dat heeft Bulova nooit zo gemaakt en verkocht. Ook andersom zie je vaak een stalen kast met een uurwerkje met doublé platines. Dat moet een adspirant koper al te denken geven. Dat kun je echter zelf zien en beschouwen als oké omdat het een oorzaak kan hebben. Daarom is het nog geen nephorloge. Het is echter wel zo eerlijk als de verkoper de koper er op wijst en de reden aangeeft waarom dat zo is. Je kunt het dan accepteren of niet. Je hebt dan in ieder geval als koper een keus.

Als je een dergelijk Space View horloge b.v. vanuit Amerika koopt staat er vaak in de beschrijving dat het een Bulova Space View conversion betreft. Dat wil zeggen dat het een samengesteld horloge is, niet origineel dus. Een conversion is natuurlijk geen gemaakt model van Bulova. De verkoper doet dan wat correct is hij geeft belangrijke informatie aan u als potentiele koper en zegt dat het een conversion is. Nogmaals, een conversion is geen merk of model. het is een engels woord voor: samengesteld uit..

Op het internet in Nederland wordt helemaal niet gesproken over conversion, maar spreekt de advertentie vaak alleen over Space View, zeldzaam, rare of moeilijk verkrijgbaar. Voor conversion hebben wij in de Nederlandse taal best een uitdrukking en dat wordt vaak vertaald in huwelijk/samengesteld. Nimmer staat er echter eerlijk bij dat dit horloge een huwelijk is van onderdelen van de Space View, geen echte originele Space View dus…..

Je moet weten dat een echte Space View is opgebouwd met een caliber 214 uurwerkje. Dat is met een zichtbare, groenkleurige coil (electroblok) . Dat groene gedeelte is zichtbaar door het glaasje heen. Een soort skelethorloge dus.

Om de tijd te kunnen aflezen is er een ring gemaakt (chapterring) waarop de minuut of aanduiding te zien is per 5 minuten. Op het glaasje staat dan in de binnenkant Accutron en Bulova. Deze ring heeft aan de onderkant een speciaal vlak waardoor het uurwerkje, samen met een speciale pakking, vast te zetten is in het huis.

Een Space View is natuurlijk veel meer een gewild horloge dan een horloge met een wijzerplaat waardoor je het uurwerkje niet kunt zien. Een Space View is daardoor natuurlijk ook veel duurder.

Hoe wordt het conversion/ huwelijk of samengesteld horloge gemaakt?

Je moet daarom weten dat de Space View nog iets aparts heeft en dat is dat er geen kroon aan de kast zit waarmee je de wijzers kunt verzetten. Een Space View heeft de kroon op de achterdeksel zitten alsmede ook een rond uitschroefbaar plaatje waar de batterij achter zit.

Bulova heeft een horlogemodel op de markt gebracht met een kast die ook is gebruikt voor de Space View. Daarin monteerde Bulova ook het uurwerkje 214, hetzelfde als dat van de Space View. Daar werd een wijzerplaat op gezet en meestal ook andere wijzers. Daar zijn er wel meer van geproduceerd dan van de Space View. Omdat echter later bleek dat de echte Space View beter verkocht, werden de horloges met een wijzerplaat omgebouwd door handelaren en horlogemakers tot een nep Space View.

Om een horloge met een wijzerplaat om te bouwen tot een Space View heb je maar twee tot drie andere dingen nodig. Als je het uurwerkje uit de kast haalt en de wijzerplaat demonteert, is het uurwerkje niet vast te zetten in de bovenkant van de kast. Het valt er zo doorheen. Derhalve wordt er aan de wijzerkant een dunne ring geplaatst die ervoor zorgt dat het uurwerkje met de achterste sluitring en rubberpakking vast te zetten is in de te grote kast.

Dan blijft er het probleem over dat als je er wijzers opzet (eventueel Space View wijzers of die er opzaten toen het horloge nog de wijzerplaat had) dat je het merk en toevoeging accutron miste en ook blokjes voor de vijf minuten aanduiding of streepjes voor de minuut aanduiding.

Dat was/is op te lossen door in Amerika een imitatieglas te kopen, speciaal gemaakt voor conversions. Aan de binnenkant staat dan keurig Bulova accutron en de streepjes staan er ook. Je hebt nu een huwelijk gecreëerd tussen diverse onderdelen en een Bulova Space View is geboren.

Is dat nu zo verkeerd? Nee helemaal niet als je het maar bij de verkoop eerlijk vertelt dat het een samengesteld horloge is en daar ontbreekt het aan. Dergelijke horloges worden enkel en alleen gemaakt uit commercieel winstbejag.

Ik pas daarvoor en doe daar niet aan mee. Ik vind het een moeilijk verhaal om tegen die mensen te moeten zeggen dat ze eigenlijk gewoon een nepper hebben aangeschaft voor veel te veel geld.

Ik weet dat ik met mijn verhaal niet echt vrienden zal maken, maar eerlijkheid duurt het langst en ik doe niet mee aan opzettelijk mensen om de tuin te leiden…. Het merendeel van deze gemaakte horloges worden via het internet aangeschaft bij gerenommeerde veilingbedrijven of door mensen die er later achter komen bij de reparatie dat hun horloge niet echt is en zo meedoen aan het zogenaamde strop verschuiven….

Ernst Benders