Vaarwel 2017 en welkom 2018!

De maand november loopt op z’n eind. Het is raar maar meestal op het eind van het jaar komen er altijd veel reparaties deze kant op. Dan begint mijn hobby echt op werk te lijken! Ik repareer voor een juwelier in de omgeving van Emmen ook nog grootuurwerken, of zeg maar gewoon klokken, en de mensen willen hun klok allemaal klaar hebben voor de feestdagen. De een is nog niet af of de andere komt er al weer aan. Mijn vrouw foetert dan als ik bijna niet meer uit mijn werkplaats vandaan kom en er schijnbaar woon.

Ik moet natuurlijk niet klagen want mede daardoor kan ik nog steeds mijn hobby gaande houden. Ook op het gebied van de stemvorkhorloges heb ik niets te klagen. Ik heb veel en leuke reparaties waar ik mijn tijd mooi mee vullen kan. Er worden best veel horloges aangeboden van mensen die echt sentiment hebben aan hun stemvorkhorloge. Tja, het is ook al meer dan 40 jaar oud en de oudere generatie geeft zo’n mooi stukje nostalgie weg aan de jeugd en  dan moet het natuurlijk weer mooi in orde gemaakt worden. Jammer is het dat toch wel veel horloges, in mijn ogen, volledig om zeep worden geholpen. De kasten zijn dan zo afgrijselijk gepolijst dat ze nog erger stralen dan het gebit van Gerard. J., de bekende Nederlandse zanger.

Daardoor zijn al de mooie strakke lijnen verdwenen. Een dergelijk kast weer origineel en strak maken kost enorm veel moeite.  Ik vind dat zo foei lelijk terwijl vele mensen dat juist super mooi vinden. Erg jammer dat dit zo gebeurt, maar ja, over smaak valt nu eenmaal niet te twisten.

Maar binnenkort komt er dan toch een soort van beloning. Zoals ieder jaar gaan we aan het eind van de maand december( en wel de 22ste december) de werkplaats sluiten. Alles wordt opgeruimd en alles gaat dan uit het huis en uit de werkplaats naar een kluis elders. Dat is altijd een hele klus. We doen dat omdat we de 5e januari 2018 vertrekken naar Thailand. We blijven daar 59 dagen en zijn half maart weer thuis. Langzaam gaan we daarna de werkplaats weer opstarten. De Rikketikbeurs in januari 2018 zult u ons dus niet aantreffen. Een van onze kinderen woont dan wel in ons huis omdat er toch nog steeds dingetjes worden gebracht en we niet willen dat mensen voor een gesloten deur komen.

In Thailand kan je niets doen aan je hobby en heb je volkomen rust. Tijd om te lezen en te genieten van het mooie weer……

Nou niets doen?  Ik ga denk ik een stukje voorbereiden dat ik wil gaan schrijven in het blad van de Rikketik voor 2018.

Zoals u weet repareer ik al lang in en aan stemvorkhorloges. Een van de onderdelen waar ik best erg veel moeite voor moet doen om aan te komen zijn datumringen. In al die jaren ben ik er altijd vanuit gegaan dat er twee soorten datumringen zijn voor een stemvorkhorloge met alleen een datumaanduiding, en wel de 9162. Je hebt een ring die geschikt is voor een horloge met de opwindkroon op 15 uur en een bijzondere met de opwindkroon op 14.00 uur.

Tja, en sinds twee jaar weet ik dat er voor de soort waar de opwindkroon op 14.00 uur zit, er twee verschillende datumringen bestaan. Ik heb daar best lang onderzoek na gedaan. Ik heb nu fotomateriaal en kan u dat straks uitleggen en laten zien. Daarover ben ik dus van plan een stukje te schrijven. Dat zou dan mijn derde stukje worden dat ik ga schrijven over stemvorkhorloges.

Leuk dat er toch steeds weer iets boven water komt en er steeds weer iets te vertellen valt.

Leuk ook, denk ik, voor mensen die zich, als ik stop, zich na mij gaan verdiepen in stemvorkhorloges.

Samen met mijn vrouw wens ik u fijne feestdagen toe. Wij bedanken u hartelijk voor het vertrouwen dat u in het afgelopen jaar in ons hebt gesteld!

De dief die op de Rikketikbeurs van juli jl. uit een zakje waar 5 tangetjes inzaten, er onder onze ogen er een uit heeft gestolen, wensen we ook veel geluk toe en we hopen dat u er veel plezier van heeft, maar bedenk dat gestolen goed niet gedijt en ook wij hard moeten werken om steeds weer andere dingetjes bij ons te hebben zodat u ons niet voorbij loopt.

Blijft u zo gezond als mogelijk en een heel fijn 2018!

Ernst en Yvonne Benders.