Beurs van oktober 2017, tevens einde rikketik beursjaar

Beste mensen, op het moment dat ik dit schrijf is de beurs van zondag 15 oktober alweer achter de rug. Voor ons was het  de laatste beurs van het jaar. Wat vliegt de tijd voorbij!

Het was best een heel erg leuke en drukke beurs. Veel mensen vonden weer onze stand en brachten ons  stemvorkhorloges  ter reparatie. Enkele mensen brachten ook hun stemvorkhorloges waarvan ze afstand wilden doen. De echte “koopjesjagers” kwamen vol trots hun nieuwste aankopen laten zien. Als je goed kijkt en zoekt zijn er heus nog wel erg interessante dingen te vinden. Steeds weer worden we verrast dat mensen echt voor spotkoopjes mooie items weten te vinden. Het zijn dan wel vaak opknappers, maar dat zijn juist de horloges waarmee een echte verzamelaar vaak zijn eigen modellen weer compleet kan maken of uitbreiden. Steeds meer mensen komen ook om advies vragen alvorens ze een aankoop gaan doen. Ik tracht dat altijd zo eerlijk en objectief als mogelijk te doen. Je doet zo samen een schat aan ervaring op.

Als leek moet je best oppassen om een niet lopend stemvorkhorloge te kopen, zeker als er gezegd wordt dat het wellicht alleen de batterij is die leeg is.  Het is immers een kleine moeite deze te vervangen.  Een lopend horloge is immers beter en makkelijker te verkopen en komt dan toch anders over.  Vraag anders even of de verkoper er geen bezwaar tegen heeft dat je een batterij gaat halen om die er in te plaatsen. Je kan ook bij mij op de beurs een batterij  komen halen en laat dat door de verkoper  plaatsen. Ik heb de benodigde batterijen altijd bij mij. Je hebt dan  meer zekerheid en zeker minder kosten en teleurstelling achteraf. Probeer een zekerheid in te bouwen dat het horloge terug mag als het niet loopt met een verse batterij. Spreek in ieder geval iets af, of de prijs moet erg zijn aangepast zodat je het risico van een reparatie durft te lopen.

Terugkijkend op het beursjaar 2017 zijn we best tevreden. We merken dat stemvorkhorloges geen item meer is waar mensen bang voor zijn omdat het een horloge type is waar je problemen mee of van kan verwachten. Inmiddels weet men gelukkig ook dat er weer tegen redelijke prijzen goede reparaties worden verricht. Ook is het fabeltje betreffende de moeilijk te verkrijgen batterij bijna de wereld uit. Er is gelukkig weer redelijk vertrouwen in dit type horloge. Mensen raken er gelukkig van overtuigd dat het om een bijzonder horloge gaat. Het horloge is inmiddels meer dan 40 jaar oud en heeft zijn kwaliteit toch echt wel bewezen.

Toch zijn er vooral nog veel  collega’s die her en der  nieuw, niet gebruikt materiaal  hebben liggen, of gedeeltelijk gedemonteerde  horloges. Zelden wordt de moeite genomen daar afstand van te doen, terwijl men zelf al jaren geleden de vaardigheid verloren heeft en zelfs het gereedschap mist om reparaties te kunnen doen aan dit super horloge…. Wat een vooringenomenheid van een liefhebber nietwaar?  Kom op mensen, kijk eens in uw werkplaats en neem contact met mij op zodat stemvorkhorloges in de toekomst kunnen blijven werken. Ik heb mijn steentje bijgedragen en veel energie in dat type horloge gestoken. Ook zijn er inmiddels een paar jongere mensen die ook begonnen zijn stemvorkhorloges te gaan repareren. Ik heb met hen een goed contact. We wisselen kennis, dus vaardigheden uit en soms  helpen we elkander ook aan of met onderdelen.  Hierdoor gaat  de kennis en vaardigheid niet verloren. Daarbij is de onderdelenvoorziening van essentieel belang. U hoeft er natuurlijk niet gratis afstand van te doen!!!! Weet dat alles welkom is. U kunt altijd bellen en vragen om informatie. Twijfelt u aan iets, bel gewoon.  Met plezier deel ik mijn kennis. Het verplicht u zeker tot niets. Mailen kan natuurlijk ook altijd.

Yvonne en ik wensen u voor het verdere jaar nog veel verzamelplezier toe en natuurlijk gezondheid. Nog even en dan beginnen de feestdagen weer. We hopen dat u net als wij genieten van de komende tijd. We zien u graag in het komende seizoen weer terug aan onze stand op de Rikketikbeurs. Zijn er in de tussentijd problemen met uw stemvorkhorloge of kunnen we u anders van dienst zijn horen we dat graag.

Ernst en Yvonne Benders.