Onze eerste beurs in 2017!

 

Lieve mensen,

Aan alles komt een einde, zo ook aan onze fijne overwintering in het warme Thailand. Daarvoor moeten we wel de beurs in januari missen, maar een tijdje in de wintermaanden in dat warme land is natuurlijk ook heerlijk.

Met frisse zin starten we weer onze hobby op. Ik ben al weer meer dan een maand aan het repareren. Nu in het komende weekeinde van de 30e april gaan wij weer voor de eerste keer dit jaar naar de Rikketikbeurs. U kunt ons weer vinden op de oude vertrouwde stek plaats 29-30 op de eerste rij tegenover de deur waar de standhouders s ’morgens binnen komen.

Bij onze thuiskomst uit Thailand lag er best weer behoorlijk wat aan werk op mij te wachten. Ik ben gelukkig weer bijna bij en ben nu de spulletjes aan het klaarmaken die we willen meenemen naar de beurs.

In de korte tijd dat we thuis zijn hebben we niet stil gezeten. Het is toch weer gelukt een aantal erg leuke horloges aan te schaffen. Het betreft een Omega met Beta 21 uurwerkje, wat chronograaf stemvork horloges van Omega en Longines, en een bijzondere Bulova dat speciaal gemaakt is naar aanleiding van het 100 jarig bestaan van Bulova. Dat horloge heeft een bijzondere kastvorm in de vorm van het stemvorkembleem van Bulova.  Ik heb ze op de website gezet, bij de Exclusieve horloges, zodat u een eerste indruk heeft van de horloges. Gelukkig komt er toch steeds meer beweging in het chronograaf gedeelte wat stemvorkhorloges betreft. In deze horloges zit het ESA caliber 9210.

Op onze website staat maar een klein gedeelte van datgene wat we aan horloges hebben. Heeft u een vraag, mail dan gerust. Er zijn ook nog veel onderdelen uit de 400 tot 600 series van Omega.

Ook heb ik weer wat gereedschappen kunnen aankopen om makkelijker te kunnen werken aan het caliber 9210 van de stemvork chronograaf.  Een werkhouder was toch wel een moeilijk te verkrijgen item, maar ik heb hem! Ik heb hem al een paar keer kunnen gebruiken. Uiteraard heb ik wel zelf wat hulpstukjes gedraaid, maar het bedienen van de pushers was toch nog altijd wel een probleem.

Het is best fijn dat mensen de website lezen en thuis kijken en mij dan ook daadwerkelijk contacten. Ik moet het uiteindelijk hebben van praten en horen praten.

Wederom waag ik mij daarom aan een oproep om te blijven uitkijken naar onderdelen en gereedschapjes die er her en der zeker nog liggen en waar ik weer andere mensen mee verder helpen kan. Ik heb best weinig onderdelen van het 720Hz stemvorkhorloge. Omega noemt dat caliber 1220, dat is met datum en 1230 is met dag en datum aanduiding.

Nu wordt dat niet in ruime mate aangeboden ter reparatie, maar daarom is het juist fijn om van te voren te trachten wat reserve onderdelen op voorraad te krijgen.

Hopelijk zie we weer veel mensen de komende zondag die onze stand even aandoen!

Tot dan,

Ernst en Yvonne Benders.

 

 

VAKANTIE 2017. Overwinteren in Thailand.

Zo beste mensen het jaar 2016  zit er qua verzameljaar voor ons weer bijna op. Nog even en dan loopt het jaar  ten einde. De kerstboom staat en de tuin is versierd. Wat gaat alles razend snel. Zoals ieder jaar sluiten we half  december de werkplaats en gaan we naar warmere oorden. Half maart komen we weer thuis. Wat een heerlijke luxe he?

We zijn begonnen onze koffers te pakken. In begin januati gaan we heerlijk voor twee maanden naar het warme Thailand. Wij noemen dat overwinteren. Op 23 december sluiten we de werkplaats. Altijd een hele klus. Alles wat we hebben aan klokken en horloge spullen gaan dan in speciale dozen en die worden weggebracht op een veilige droge en warme plek elders.   Het is altijd wel een heel gesjouw, maar het is toch ook wel fijn dat, als we thuis komen, alles er gewoon nog is.

Er kunnen dan wel horloges ter reparatie worden toegezonden, maar ze blijven dan wel langer liggen.  Helaas kan onze  huisoppasser nog steeds niet repareren!  Maandag de 13e maart 2017 staat alles weer op zijn plek en begint voor ons het nieuwe verzamel/reparatie  jaar weer.

Even lekker helemaal niets doen aan klokken en horloges geeft toch ook weer nieuwe energie. We hebben wel de gelegenheid onze mails te lezen, maar niet altijd verbinding. We gaan in ieder geval proberen automatisch een bericht terug te zenden als er mails komen. We zijn daar zelf niet zo handig in en gaan dat laten instellen door onze kinderen. Hopelijk lukt dat.

Mijn vrouw , die mij altijd trouw begeleid naar de beurs  en ik, kunnen terugkijken op een fijn jaar. We merken gelukkig  dat stemvorkhorloges  steeds meer in de belangstelling staan en dat de prijzen voor stemvorkhorloge steigen. Er is duidelijk meer vraag naar. Daardoor wordt voor deze juweeltjes wat meer betaald. Dat wordt ook wel hoogste tijd, want hoe je het ook wend of keert, ze worden schaarser en de onderdelen steeds duurder om in te kopen.  Ze zijn nu toch allemaal meer dan 42jaar oud! Veel modellen zijn echt gewild. De meeste vraag is momenteel toch wel het stemvorkhorloge dat ook wel Cone wordt genoemd vanwege de conische kant van de lunette. Jammer genoeg zie ik dat er veel van deze horloge “kapot”worden gepolijst. ze glimmen als een spiegel en dat hoort nu net niet. De conische kant moet geslepen zijn. Door onwetendheid of ondeskundigheid wordt er toch jammergenoeg veel verprutst. Mensen zoeken het gehele internet af speciaal op zoek naar bijzondere modellen. Die zijn er nog best te vinden. Ik kan alleen maar adviseren bekijk goed of ze lopen en of de datum werkt. Dat is van groot belang als je niet direct geconfronteerd wil worden met hoge kosten!

Het afgelopen jaar heb ik wat meer kunnen doen aan de speedsonic. Dat is een stemvorkhorloge uitgerust als chronograaf. In dat horloge zit het ESA caliber 9210. Van een collega heb ik wat gereedschap voor dat caliber kunnen overnemen zodat het makkelijker is om er aan te repareren. Ik ben daar erg blij mee. Het was de investering zeker waard!

Ik heb voor mij zelf een bescheiden verzameling van stemvorkhorloges. Daar zitten ook wat chronograaf stemvorkhorloges bij met het ESA  9210 caliber.   Ik zou daar best wat meer van willen hebben. Mocht u thuis nog exemplaren liggen hebben, het liefst defect, breng ze dan eens mee naar de beurs, of contact mij. Wellicht kan ik het van u overnemen?  Mij er over opbellen kan natuurlijk ook altijd.  Het hoeft zeker niet alleen Omega te zijn. Andere merken, zoals Certina, Longines, Eterna, Zenith, of andere merken  zijn ook van harte welkom!

Door onze vakantie gaan we de eerste  beurs van het jaar in januari missen. Het is Carlo niet gelukt de beurs verder na voren te  plaatsen. We hebben hem daar wel over gebeld, maar helaas was het niet mogelijk de zaal eerder te huren. Best jammer want de januari beurs is altijd wel erg gezellig en druk.

Helaas heb ik  nog steeds last  van een vooral trillende rechterhand.  Ik schreef dit al eerder. Dit komt door tremoren die bij sommige mensen in de hersenen ontstaan als je wat ouder wordt. Het is geen ernstige ziekte, maar wel erg lastig als je precisie werk wilt doen. Momenteel heb ik daarvoor weer andere tabletten. Ik merk nog geen echte verbetering maar wellicht komt dat nog…. Tja anders moet ik nog wat meer hulp aanvaarden van mijn echtgenote , die mij nu al regelmatig in de werkplaats komt helpen. Ze heeft een rustige hand en ik moet zeggen, ze gaat met sprongen vooruit!  Samen iets doen is natuurlijk ook erg leuk.  Op deze wijze hopen we toch een aantal jaren door te kunnen gaan, er is immers  geen opvolger die ik het een en ander leren kan.

Wij wensen u fijne feestdagen toe en veel geluk en voorspoed voor het jaar 2017! Blijf zo gezond als het kan en tot horens of tot ziens in het nieuwe jaar 2017!

Ernst en Yvonne Benders.