Datum ESA stemvorkhorloge veilig verzetten.

Het horloge seizoen is gelukkig weer begonnen. Afgelopen maand, de 17e oktober was er weer een Rikketik beurs in Houten. Het was bijzonder leuk weer een aantal oude klanten en bekenden te ontmoeten. In de Corona periode heb ik qua reparatie natuurlijk niet stilgezeten.

Wat mij opviel was dat er steeds meer horloges worden aangeboden met hetzelfde euvel. De datum met name van de ESA 9162 verzet niet meer automatisch en blijft hangen.

De 9164 heeft daar veel minder last van.

Het is natuurlijk niet leuk om te lezen maar het merendeel van deze storingen worden door onwetendheid van de eigenaar veroorzaakt. Derhalve zal ik omschrijven hoe te handelen met de datumverstelling van dat type horloge. Om dat probleem te voorkomen voeg ik vaak onderstaand schrijven bij de reparatie toe. Helaas zijn deze datumringen die van kunststof zijn steeds duurder aan het worden.

Momenteel zijn er ook exemplaren van metaal. Deze zijn sterker, waardoor de tanden niet meer afbreken, maar bij verkeerd gebruik van de datumverzetting gaan er dan andere onderdelen defect. Derhalve onderstaand verhaal.

47 gedachten over “Datum ESA stemvorkhorloge veilig verzetten.

Reacties zijn gesloten.