Na zomer 2022

Lieve mensen, het is al weer een hele tijd geleden dat ik wat op mijn website heb geplaatst. Enerzijds is dat gekomen door de super warme zomer die we hebben gehad. Het was nu direct niet aangenaam om geconcentreerd te kunnen werken in mijn werkplaats. Een plafond ventilator bracht wel wat koelte maar echt met kracht blazen kan natuurlijk niet, daarvoor zijn de onderdelen te klein en wordt er meer stof verplaatst dan dat mij lief is. Ook Covid heeft ertoe bijgedragen dat er even andere dingen belangrijker waren.

Helaas was mijn gezondheid de afgelopen tijd daar ook best debet aan. Dat zorgde er ook voor dat mijn hobby in de pauzestand moest gaan staan en ik veel minder aandacht heb kunnen besteden aan stemvorkhorloges dan dat jullie van mij gewend zijn. Op een gebroken duim na, is het meeste nu achter de rug en gaan we hopelijk betere tijden qua gezondheid tegemoet.

Toch heb ik nog best veel reparaties kunnen/moeten uitvoeren. Dat liep gewoon door en was vaker een belasting dan dat ik er een hobby in zag. Nee zeggen is dan toch vaak lastig en steeds over je gezondheid praten en met iedereen delen is ook niet bevorderlijk. Maar we gaan nu weer met frisse zin verder en we hopen dat de komende beurs in oktober gezellig zal zijn. Wij hebben er weer zin in!

De laatste beurs in april vonden wij eigenlijk niet druk bezocht. Het was kalm en warm. Na een zo lange periode waar Covid de hoofdrol had opgeÃĢist, hadden we verwacht dat er wel meerdere personen de beurs zouden bezoeken. Covid en wellicht ook de wisseling van het management zouden kunnen hebben meegespeeld. Hoe dan ook, wij vonden het rustig.

Zoals gewoonlijk staan we weer op ons oude vertrouwde plekje en hopen we dat jullie ons weten te vinden en we wat voor je betekenen kunnen. Helemaal stil hebben we niet gezeten. Er zijn best weer behoorlijk wat nieuwe Bulova stemvorkhorloges bijgekomen. Vaker van het caliber 218. Helaas worden de onderdelen voor de 214, de Space View, steeds moeilijker te krijgen. Met name de coils zijn erg moeilijk aan te komen en zeer zeker de 2- draad coils.

Er worden steeds vaker weer Space Views aangeboden waarvan de coil door het plaatsen van een verkeerde batterij gebroken is en wel zo dat ze niet meer repareerbaar zijn. Steeds nog laten Space View bezitters een batterij op de markt verwisselen. Lekker goedkoop… maar achteraf super duur. Ik kan het niet vaak genoeg zeggen en schrijven. Er kan alleen maar een 394 in of een 387. Beslist geen andere!!! Toch blijven mensen eigenwijs of ze vergeten het gewoon en vertrouwen op een horlogemaker of een marktkoopman die wel even een batterij wil vervangen en “kijk, hij loopt weer en super goedkoop”… De meeste horlogemakers en zeer zeker mensen op de markt kennen de gevoeligheid van een Space View niet qua batterij.

Andere typen batterijen bestaan er zeer zeker. Ze passen ook qua diameter en ze worden zelfs goed gemonteerd, met de plus naar beneden…. maar ongeveer 14 dagen blijft het horloge dan lopen. Dan breekt onherroepelijk de coil omdat andere batterijen iets te dik zijn en er spanning op het coil lichaam komt te staan.

Om een coil te vervangen moet het gehele horloge gedemonteerd worden. Je moet het horloge dan een volledige service beurt laten geven en het kopen van een 2 draads coil in Amerika is echt niet goedkoop. Al met al ben je dan een paar honderd Euro kwijt. Zo “goedkoop” is dus een andere goedkope, verkeerde batterij……..

Steeds weer kom ik hier op terug. Steeds weer worden horloges aangeboden met de verkeerde batterij. Laat dus een horlogemaker die Bulova niet kent uit die periode alleen maar een goede batterij plaatsen!!! Laat je geen andere aansmeren, hij geeft geen garantie als je 14 dagen later terug komt…

Voor de reparateurs onder jullie heb ik nog de volgende vraag. Heb je nog coils liggen en repareert je geen Bulova, doe mij dan een plezier en biedt ze mij te koop aan. Ik kan dan weer verder met mijn hobby en een bezitter van een Space View zal u dankbaar zijn.

Vele van jullie hoop ik weer te zien op de beurs van 2 oktober!

Ernst en Yvonne Benders.